Lyhyesti astangajoogasta

Astangajooga on liikunnallinen ja fyysisesti vaativa joogamuoto, jonka tavoitteena on kehittää kehon kokonaisvaltaista terveyttä, virkeyttä, keskittymiskykyä ja läsnäoloa. Harjoitus tasapainottaa kehoa ja mieltä ja auttaa ihmistä kohti itsetuntemusta. Astangajooga perustuu intialaisen joogamestarin Sri K. Pattabhi Joisin (1915-2009) opetuksiin.

Astangassa hengityksen tietoinen syventäminen ja rauhallisuus auttavat pysäyttämään kiireisen elämän ylikierrokset ja aistimaan tätä hetkeä, rentouttamaan jännityksiä sekä tiedostamaan oman kehon ja mielen reaktioita.

Jatkuvat liikesarjat ja hengitys synnyttävät voimakkaan sisäisen lämmön ja hikoilun, joka puhdistaa kehoa poistamalla kuona-aineita. Ne myös lisäävät voimaa ja notkeutta. Oikein harjoitettuna astangajooga auttaa harjoittelijaa löytämään fyysisen, psyykkisen ja henkisen kapasiteettinsa.


Astangajoogassa on vaativiakin asentoja, mutta harjoittelussa lähdetään aluksi helpommista liikkeelle ja edetään pikkuhiljaa edistyen, joten notkeuden tai voiman puute ei ole este astangan aloittamiselle.

Astanga aloitetaan käymällä alkeiskurssi, josta saa valmiudet osallistua alkeistason viikkotunneille.